Martin Garwicz erhåller Minerva Leadership Award 2023
The Minerva Leadership Award delas ut av Future Faculty till akademiska ledare som står för akademiska värderingar som Ärlighet, Tillit, Rättvisa, Respekt, Ansvar och Mod. 2023 års utmärkelse gick till en riktigt bra förebild, som föregår med gott exempel och höjer ribban för akademisk integritet: vår centrumledare Martin Garwicz. Här följer en intervju med Martin. Intervjun är genomförd av Agata Garpenlind 2023-03-28.
Grattis Martin! Vad betyder utmärkelsen för dig?
– Varmt tack! Oerhört mycket. Jag uppfattar ledorden bakom Minerva som fundamentala inte bara för ledarskap utan för det som håller ihop vår sköra civilisation. Det är därför djupt hedrande att bli associerad med dessa egenskaper av människor på sin arbetsplats och jag är ödmjuk inför att de dessutom bemödat sig om att tala om för andra vad de tycker.
Vad är en bra ledare och förebild, tycker du?
– Det är väl en tiotusenkronorsfråga om något, men om jag utgår från mina egna förebilder och inspirerande ledare så skulle jag säga att stilen och de personliga egenskaperna kan variera med sammanhanget. Jag tänker på Jens Schouenborg, vars vetenskapliga ledarskap genom hängivenhet, integritet och uppfinningsrikedom förmått att inspirera och utmana mig i snart fyra decennier; Stefan Lindgren, vars pedagogiska ledarskap balanserar visioner med en stor portion lyhördhet och förmågan att vara såväl strategisk som operativ; Nisse Danielsen, vars mänskliga ledarskap förmår se till individens bästa men ändå ta hänsyn till kollektivet, att följa regelverket utan att någonsin ge avkall på det goda omdömet.
Varför tror du att du uppfattas som en bra ledare?
– Jag kan ju bara gissa, men en viktig faktor är nog att jag haft privilegiet att kunna välja arbetsuppgifter som jag gillar, eller rent av brinner för. Det är lätt att entusiasmera folk när man själv är entusiastisk för uppgiften.
– Sedan är jag på ett väldigt grundläggande sätt intresserad av människor, särskilt människor i förändring. Och de uppdrag jag har tagit på mig har ofta handlat om förändring. Jag är också fascinerad över vad som gör varje människa, och hennes väg, hennes förändring, så unik. Ibland tar det sig lustiga uttryck, som att jag kan välja att gå motströms i stora folksamlingar på järnvägsstationer, stora torg eller flygplatser, bara för att se alla dessa ansikten flöda förbi – inget av dem det andra likt. Och jag undrar – vad tänker han på? Och hon, eller han, eller de två där?
– En tredje sak är kanske den enkla principen ”bästa argument vinner” – det blir så mycket lättare då, ger en känsla av samhörighet, trygghet om vilka regler som gäller och skapar i slutänden de bästa resultaten från gruppen som helhet, vilket ger både individuell och kollektiv tillfredsställelse.
På vilket sätt är du en god förebild?
– Kort sagt: ingen aning. Men om jag ska utveckla så är detta med ”förebild” för mig mycket mer abstrakt än ”god ledare”. Ett gott ledarskap är ju förknippat med någon sorts outcome – verksamheten funkar bättre, folk är nöjda och trivs och jobbar hårt, eller i alla fall kreativt och produktivt. Men en god förebild behöver egentligen inte ha någon synlig effekt där och då. Det kan istället resultera i en inre process – en tanke, en känsla hos den som upplever någon annan som en förebild. Den yttre processen, beteendet, kanske händer mycket senare eller på en annan plats.
Var finns din förbättringspotential?
– Lustigt att du använder singular i det här sammanhanget… Jag har ofta väldigt dålig koll på regler, vilket ibland ställer till det. I vissa situationer pratar jag alldeles för mycket, oftast reaktivt. Inte sällan är det kopplat till att jag vill förklara, förtydliga eller har hittat ytterligare ett argument – det funkar dåligt i vissa lägen. Jag är ibland lite för språknördig, vilket i vissa sammanhang blir kontraproduktivt. Men det sitter väldigt djupt, så inte helt lätt att ändra på. Jag är nästan alltid två minuter sen (fast sällan mer än så). Jag har väldigt lite teoretisk kunskap om ledarskap utan är ganska intuitiv, så det vore ju intressant att se vad som händer med intuitionen om man ger den en teoretisk överbyggnad.
Hur inverkar goda ledare och förebilder på en verksamhets framgång?
– Oj, det finns säkert folk som vet mycket om det där, men jag är inte en av dem. Jag gissar att ett bra ledarskap kan spela väldigt stor roll, men att det kan vara på väldigt olika sätt. Ledare kan spela roll för att välja riktning för verksamheten och navigera i den besvärliga terrängen, fatta strategiska beslut och definiera vad som ska göras och i vilken ordning. Och göra allt detta på ett sätt som gör att varje individ känner sig sedd och motiverad. Men en god ledare kan också agera genom att sätta igång eller främja interna processer, inom och mellan individer på ett sätt som gör att kreativitet och energi frigörs. Ja, egentligen är det fantasin som sätter gränsen för vad gott ledarskap kan åstadkomma, men om jag var tvungen att välja en sak så skulle det vara förmågan att välja rätt medarbetare. Det är ju i någon bemärkelse ledarskapet alfa och omega.
– Det här med förebilder är lite mer tveeggat, som jag antydde tidigare. Man skulle kunna hävda att förebilder betraktas eller värderas bäst på avstånd, antingen rumsliga avstånd eller tidsmässiga…
Dina bästa vardagstips till alla oss dödliga, hur ska vi göra för att bli goda förebilder?
– Jag tror att bara genom att tänka tanken så har man kommit halvvägs. Dessutom kan man ju se det från två perspektiv – antingen förändrar du dig själv eller så förändrar du dina omständigheter. Oavsett vem du är eller hur du är så finns det ett sammanhang, någonstans, någon gång, där just dina egenskaper är de mest åtråvärda, där just du skulle kunna vara en förebild. Go find!