Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Några ord på vägen

Bildkonsten har sin givna plats i vården. Dikten också. Från och med nu.

”Några ord på vägen” är en utställning om att vara människa. Formuleringar fångade i stunden som öppnar för tankar om vad sjukdom och sjukhusvistelse innebär. Det handlar om att synliggöra sjukhuset som ett rum för livserfarenheter. Ett rum för poesi.

Sjukhus är platser för utredning och behandling. Diagnostik och terapi. Men sjukhus är också platser där livserfarenheter tar form. Hopp och förtvivlan. Oro och sorg. Förväntan och glädje. Känsloregistret i vården spänner brett. Var och en bär på sin egen berättelse. Ibland fälls den ut som en dikt.

Dikterna har tillkommit vid Sjukhuskyrkans skrivargrupp i Lund mellan åren 2014 och 2020. Författarna är patienter, närstående och vårdpersonal.

Bakom projektet står Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora vid Lunds universitet i samverkan med Lunds kommun, Region Skåne, Sjukhusbiblioteket, Sjukhuskyrkan i Lund och Skånes universitetssjukhus (SUS).

Sjukhuskyrkans träffar i kreativt skrivande (öppnas i nytt fönster)

Verksamheten vid sjukhusbiblioteket i Lund (öppnas i nytt fönster)

Lästips från projektgruppen

Besök utställningen

Diktutställningen Några ord på vägen innebär att du som besöker Psykiatrihuset, Baravägen 1 i Lund, kan läsa ett tjugotal dikter uppsatta på väggarna där. Utställningen invigdes i oktober 2023 under den så kallade Skåneveckan om psykisk hälsa. På invigningsdagen fick ett femtiotal besökare ta del av ett samtal om poesins ställning i sjukvården väglett av läkaren Jonatan Wistrand. Deltog i samtalet gjorde också Åsa Ram och Maria Lundberg från sjukhuskyrkan i Lund, Pia Dellson, psykiater och poet samt skådespelaren Jens Olsson.

Information om Skåneveckan om psykisk hälsa 2023 (öppnas i nytt fönster)

Läs dikterna

Är du nyfiken på dikerna? För dig som inte har möjlighet att ta dig till Psykiatrihuset i Lund, finns dikterna samlade här på vår webbplats. Vi har valt att sortera dem i samma ordning som de hänger i Psykiatrihuset I Ljushallen, i korridorerna och utanför Anshelmsalen. Ett axplock finns här på denna sida. Välkommen att läsa några ord på väg(g)en!

Alla dikter från utställningen

Det finns folk som är rädda för vatten
En del
skräms av havet, det vida och stora och djupa.
Andra är rädda för att tvätta sig
lite som små barn som skriker när de måste skölja sitt grusiga hår.
Det finns folk som är rädda om natten.
En del
för att andra verkar sova i stora varma sängar, med lampan släckt utan att skrämmas av tystnad.
Andra är rädda för att inte kunna se i mörkret.
Det finns folk som är rädda.
En del för allt.
En del för somligt.
Men väldigt få är inte rädda för något.


När jag blir arg ska jag
Sätta mig ner med en katt i knät

Låta bli att skrika åt barnen och istället ta en snabb promenad

Slå med min knutna hand i väggen och skrika VARFÖR

Inte skriva lappar i tvättstugan

Inte ta min fulaste tekopp i en påse och banka sönder den till mjöl med hammaren, utan istället gå tio minuter på mitt löpband

Röja min vind med en ängels tålamod


Hjälp och stöd

Mår du själv dåligt? Eller har du någon i din närhet som gör det? Du är inte ensam – och det finns många som vill hjälpa. Skåneveckan för psykisk hälsa har samlat kontaktuppgifter till flera organisationer på sin webbplats. 

Frivilligorganisationer som kan erbjuda hjälp och stöd på Skåneveckans webbplats (öppnas i nytt fönster)

Kontakt: "Några ord på vägen"

Jonatan Wistrand 
jonatan [dot] wistrand [at] med [dot] lu [dot] se (jonatan[dot]wistrand[at]med[dot]lu[dot]se)