Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningstema: Empati och medkänsla

Empati och medkänsla är ett första forskningstema vid Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora.

Vi har tagit oss an temat, bland annat med utgångspunkt i en så kallad Advanced Study Group vid Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet: ”Enhancing empathy and compassion in healthcare students and professionals”.

Empathy and compassion – so important yet so complex, Advanced Study Group (Lunds universitets forskningsportal)

Webbplats för Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet

Möjligheten att ge uttryck för medkänsla (”compassion”) ökar vårdpersonalens välbefinnande och minskar risken för utbrändhet. Medkänsla inom hälso- och sjukvården kompletterar och förbättrar kliniska resultat för enskilda patienter. Medmänsklighet för ”den andre” är dessutom en viktig förutsättning för jämlik vård. Vårt mål är att utforska utmaningar som är förknippade med att utveckla verktyg för att öka empati och medkänsla i hälso- och sjukvården och inom professionsutbildningar.

Forskningsprojektet Epione startar under 2023. I det vill vi följa hur nyutexaminerad vårdpersonal upplever sin arbetssituation, nu och över tid. 

Elinor Schads bloggpost om Epione-projektet i vår blogg

Under 2022 arrangerades två interdisciplinära workshops: Hur den andres etnicitet påverkar ditt uttryck av empati och medkänsla i sjukvård och professionsutbildningar samt Practices influencing empathy and compassion – contemplation, art, music, dance.

Pufendorfinstitutets kalendarium om workshopen Hur den andres etnicitet påverkar ditt uttryck av empati och medkänsla

Pufendorfinstitutets kalendarium om workshopen Practices influencing empathy and compassion

Konferensen The Neuroscience of Empathy and Compassion i maj 2022 blev en ögonöppnare för många av deltagarna, oavsett vilken fakultet de kom ifrån – humaniora, samhällsvetenskap eller medicin.

Programblad för konferensen The Neuroscience of Empathy and Compassion, pdf 1MB (Öppnas i nytt fönster)

I maj 2023 följde vi upp med ett besläktat arrangemang, då hjärnforskaren Anil Seth föreläste och diskuterade det mänskliga medvetandets mysterier.

Information om föreläsningen med professor Anil Seth i vårt kalendarium 

Kontakt

Åsa Thormählen
Koordinator
asa [dot] thormahlen [at] med [dot] lu [dot] se