Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskning

Birgit Rausing Centrum för Medicinsk humaniora skapar förutsättningar för att bedriva, koordinera och inspirera till interdisciplinär forskning inom medicinsk humaniora. Vårt fokus är den goda mellanmänskliga relationen mellan vårdande och vårdad.

Bibliotek med tunnel i mitten. Foto.

Begreppen empati och medkänsla är centrala i kraft av sin betydelse för såväl den vårdade som för den vårdande. Genom att studera dels hur empati och medkänsla kan stärkas, dels hur inverkan av negativa faktorer kan minskas, har vi siktet inställt på att systematiskt bygga upp en tydlig nationell och internationell forskningsprofil.

Centrumets forskningstema om empati och medkänsla

Vi bedriver en kontinuerlig omvärldsanalys för att kunna identifiera beforskningsbara kunskapsluckor och möjliga forskningssamarbeten. Medarbetarna inom Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora är alla involverade i olika forsknings- och samverkansprojekt.

Centrumets pågående projekt

Kontakt

Åsa Thormählen
Koordinator
asa [dot] thormahlen [at] med [dot] lu [dot] se