Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Medarbetare

Kärnan i Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora är våra affilierade forskare, tidigare visstids- och deltidsanställda av centrumet (2022- våren 2024). Möt dessa eldsjälar, som bidragit till att bygga upp vårt centrum.

Möt "kärnforskarna"

Foto på kvinna i röd tröja.
Mia-Maria Hammarlin.

Mia-Marie Hammarlin

Universitetslektor och forskare: Medie- och kommunikationsvetenskap; Journalistik; Etnologi

”Arbetet inom BRCMH har varit fantastiskt givande och jag har fått nya och värdefulla kontakter – vi har blivit ett sammansvetsat team under året! Tack vare centrumet har jag t.ex. dels undervisat på läkarprogrammet, dels påbörjat ett utvecklingsarbete inom EUGLOH* om vaccintvekan hos studenter inom vård och omsorg.”

*EUGLOH = The European University Alliance for Global Health

Mia-Marie Hammarlin i Lunds universitets forskningsportal


Fotografi av Elinor Schad
Elinor Schad.

Elinor Schad

Forskare och specialistpsykolog: Pedagogisk psykologi; Psykometri

”Det är en förmån att få ingå i ett team med många olika kompetenser. Det är vad var och tar med sig till våra möten, som utgör styrkan i vår samverkan och ger mig inspiration och kraft. Jag ser fram emot 2023 och fler spännande projekt.”

Elinor Schad i Lunds universitets forskningsportal


Foto på man i kirurgkläder.
Lars Hagander.

Lars Hagander

Professor i pediatrik, barnkirurg: Global hälsa; Kirurgi

”Aristoteles glömde nog medicinsk humaniora när han hävdade att fronesis inte kunde läras ut. Humanistiska inslag i läkarutbildningen katalyserar sällsynt värdeskapande diskussioner och kan förmedla djup insikt om sjukdom och vårdrelation.” 

Lars Hagander i Lunds universitets forskningsportal


Foto på ljushårig kvinna.
Elisabet Björklund.

Elisabet Björklund

Universitetslektor: Filmvetenskap

”Jag har bland annat deltagit i arbetet med att kartlägga forskning inom fältet medicinsk humaniora och med att ta initiativ till att det utvecklas fler inslag med humanistiska perspektiv på universitetets olika professionsutbildningar, med särskilt fokus på hur film skulle kunna användas i dessa sammanhang.”

Elisabet Björklund i Lunds universitets forskningsportal


Foto på man med skägg i blå tröja.
Jonatan Wistrand.

Jonatan Wistrand

PhD och ST-läkare: Allmänmedicin; Medicinhistoria

”Två projekt har under året betytt särskilt mycket för mig. Dels diktprojektet Några ord på vägen som utforskar poesins möjligheter att fungera som katalysator för reflektion och eftertanke i sjukvårdens vardag. Dels arbetet med att ta fram en kurs för ST-läkare i Etik, mångfald och jämlikhet.”

Jonatan Wistrand i Lunds universitets forskningsportal


Foto på kvinna med långt brunt hår.
Susanna Whitling.

Susanna Whitling

PhD, Leg. Logoped, universitetsadjunkt: Logopedi

”Martin och Katarina har verkligen lyckats sätta samman en helt fenomenal grupp till BRCMH! Under 2022 har jag bland annat tagit reda på hur medicinsk humaniora lärs ut runtom i världen och hur det kan implementeras i utbildningar vid Lunds universitet.”

Susanna Whitling i Lunds universitets forskningsportal


Foto på kvinna i glasögon.
Anna Tunlid. Foto: Tove Smeds

Anna Tunlid

Docent: Idé- och lärdomshistoria; Idéhistoria

”Jag har både studerat mångfalden av inriktningar inom medicinsk humaniora i ett internationellt sammanhang och diskuterat hur de humanistiska perspektiven kan stärkas inom olika vårdprofessioner i det lokala sammanhanget. Det är oerhört givande att arbeta tillsammans med kollegor från många discipliner kring dessa frågor.”

Anna Tunlid i Lunds universitets forskningsportal


Fotografi av Johan Mårtensson
Johan Mårtensson.

Johan Mårtensson

Docent och forskare: Kognitiv neurovetenskap; Hjärnavbildning; Humanistlaboratoriet

”Året har för mig präglats av rika möten med människor från genuint annorlunda bakgrunder. Vi har tillsammans jobbat med att kartlägga möjligheterna att påverka vården och vårdutbildningar, samtidigt som vi har påbörjat arbetet med ansökningar för grundforskningsmedel.”

Johan Mårtensson i Lunds universitets forskningsportal


Fotografi av Pia Dellson
Pia Dellson.

Pia Dellson

Fil kand. filmvetenskap, PhD. och läkare: Psykiatri; Onkologi; Cancer-rehabilitering.

”Äntligen används alla mina spretiga kompetenser samtidigt, som läkare, filmvetare och poet. Under året har jag bland annat föreläst på tvärvetenskapliga konferenser, infört filmseminarium på arbetsterapiprogrammet och påbörjat vetenskapliga artiklar om ’Shared Reading’ och vaccinskepsis tillsammans med kollegor inom BRCMH.”

Pia Dellson i Lunds universitets forskningsportal 


Svartvitt foto av Christoph Mathieu
Chris Mathieu.

Chris Mathieu

Docent: Arbets-, organisations- och konstsociologi

”BRCMH erbjuder mig möjligheten att tillsammans med kollegor med olika perspektiv, utforska hur två kärndimensioner av livet – konst och hälsa – kontinuerligt förhåller sig till varandra. Man blir lätt fängslad av djupet och dynamiken i denna ömsesidiga relation när man får närma sig den.”

Chris Mathieu i Lunds universitets forskningsportal


Vill du bli en av våra "affiliates”?

Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora är ett centrum som välkomnar forsknings- och undervisningsinitiativ från flera håll och präglas därför av nyfikenhet, kreativitet och arbete över traditionella disciplingränser. Kontakta Martin [dot] Garwicz [at] med [dot] lu [dot] se (Martin[dot]Garwicz[at]med[dot]lu[dot]se) om framtida samarbeten, inom såväl forskning, utbildning och samverkan.

Vår styrelse (2020-2023)

Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora har under åren 2020-2023 haft en engagerad styrelse som ansvarat för strategiska beslut under uppstartsfasen.

Se vilka ledamöter som ingått i centrumets styrelse

Kontakt

Åsa Thormählen
Koordinator
asa [dot] thormahlen [at] med [dot] lu [dot] se

Adressuppgifter

  • Besöksadress: Sölvegatan 19, Hus E plan 14, Lund
  • Postadress: Lunds universitet, BRCMH, BMC E14072, Box 117, 221 00 Lund 
  • Fakturaadress: Lunds universitet, BRCMH ref Åsa Thormählen, Box 188, 22100 Lund
  • Hämtställe (internpost): BRCMH, 66
  • Paket: Lunds universitet - BMC Godsmottagning, BRCMH BMC E14072, Baravägen 22C, Lund