dec
Hur hjälper man en människa att bli hel – är det ens möjligt?
December. Massor med jobb, tiden är knapp - inte har man tid för ett seminarium en seneftermiddag då? Jo, det tror vi att ni har!
Välkommen till Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humanioras serie av seminarier där humanister och medicinare diskuterar ett allmänrelevant ämne utifrån en bok, en artikel, ett projekt eller något som diskuteras i dagspressen. Vi strävar efter att låta humanistiska och medicinska perspektiv mötas på en konkret nivå som kan utmynna i nya tankar och kunskaper.
Birigit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora har varit sam-arrangör till seminarier tidigare och vi blev glada över antalet besökare och gensvaret. Så nu tänkte vi lansera... alltså seminarieserie låter tristare än vad det är... en serie seminarier!
Först ut är Cecilia Riving och Mats Lindström:
I sin nya bok Hela människor undersöker Cecilia Riving, docent i historia vid LU, mötet med patienten i behandling av psykisk ohälsa från sent 1700-tal till 1920-talet. Hur har psykiatriker, psykoterapeuter, neurologer, magnetisörer och hypnotisörer sett på sin terapeutiska roll?
Vid seminariet diskuterar Cecilia Riving och Mats Lindström, docent i psykiatri vid LU, hur vår tids behandling av psykisk ohälsa kan förstås utifrån ett historiskt perspektiv. Vilka terapeutiska ideal finns i dag? Vet vi bättre? Eller kan vi rent av lära oss något av det förflutna? I centrum för diskussionen står den eviga och svårlösta frågan: Hur hjälper man en människa att bli hel – och är det ens möjligt?
Praktiskt
Seminariet äger rum i finaste rummet i stan, "Utblicken" på 16 våningen i Forum Medicum, Sölvegatan 19 i Lund. Dit kommer du genom att ta hissen längst till höger från entréplan (de övriga hissarna går inte hela vägen upp). Kom gärna i god tid, så får du tid att beundra Lund i julskrud från ovan.
Seminariet är kostnadsfritt och kräver ingen anmälan.
Varmt välkomna!
Om evenemanget
Plats:
Forum Medicum, BMC Hus E, 16 våningen: Utblicken/Lounge, Sölvegatan19 i Lund
Kontakt:
katarina [dot] bernhardsson [at] litt [dot] lu [dot] se